2017. augusztus 14.
ajánlom

Megmentik a stadionok a fiatalokat az elhízástól és a drogoktól?

sport.jpgValóban egészségesebbé teszik a fiatalok életmódját az elitsportra költött milliárdok? Nem éppen.

2017. augusztus 14.
ajánlom

"Tiltsd a drogot, ahol éred, ezzel is a békét véded!" - egy szlogenpályázat margójára...

kender.jpgVendégszerzőnk írása egy a kábítószer-ellenes világnap alkalmából kiírt pályázattal kapcsolatban. 

2017. július 28.
ajánlom

Az EU új drogpolitikai akciótervéről

eu.jpgAz Európai Unió még 2013-ban fogadta el a drogstratégiáját, amely 2020-ig fogalmazott meg hosszú távú célkitűzéseket. Ezeket fordítják le rövidtávú, hároméves cselekvésekre az akciótervek, amelyek közül a másodikat (2017-20) éppen most tette közzé az Európai Bizottság. Mint a Bizottság negyvenhárom szakemberből álló civil fórumának egyik vezetője, tanácsadóként én is részt vettem az előkészítésében, így volt rálátásom az egész folyamatra.

2017. július 14.
ajánlom

Miért nem regisztráljuk magunkat idegen ügynökként?

exist.jpgA Drogriportert üzemeltető Jogriporter Alapítványnál úgy döntöttünk, hogy nem regisztráljuk magunkat a civilellenes törvény által megkövetelt módon. Miért? Mert visszataszító, ahogy az oligarchák nézeteiket érdekeik szerint cserélgető hűbéresei bélyegzik ügynöknek azokat, akik a mindenkori hatalomtól függetlenül kitartanak elveik mellett.

2017. július 2.
ajánlom

Kéjutca: egy könyv a szexmunkáról, mítoszok nélkül

kejutca.jpgMunk Veronika könyve, a Kéjutca: Magyar szex euróért egy remekül megírt riportkötet, amely leszámol számos mítosszal és könyörtelenül emberi képet ad erről a tabukkal körülbástyászott jelenségről.

2017. június 29.
ajánlom

Itt az idő véget vetni a hepatitis C járványnak!

hcv_1.jpgA dizájner drogok injektálásának nagy hulláma talán már tetőződött Magyarországon néhány évvel ezelőtt, azonban az öröksége hosszú ideig velünk marad: a hepatitis C járvány. Ma már létezik gyors és hatékony gyógymód, azonban a magyar drogfogyasztók ehhez nem juthatnak hozzá. A Drogriporter csapata Amszterdamban járt egy hepatitis C vírusról szóló közösségi fórumon, nézd meg az ott készített rövid filmünket, hogy megtudd, mit mondanak a szakemberek és aktivisták!

2017. június 26.
ajánlom

Miért baj, hogy szinte csak rendőröket díjaznak a drogellenes napon?

support.jpgMa a drogellenes világnap alkalmából a minisztérium által díjazott 14 személyből mindössze három dolgozik az egészségügyi vagy szociális ellátás terén, a díjazottak többsége rendőr. Az üzenet világos: a kormány alapvetően rendészeti problémát lát a drogjelenségben. Szükség lenne egy alternatív díjra. 

2017. június 24.
ajánlom

Ágyúval verébre, avagy razzia a Kender utcában

agyu.jpgAz egykori Kender utcában lévő Auróra Klubban csapott le a rendőrség a kender ipari felhasználásáról beszélgető fiatalokra. A drogellenes harc álarca mögül ismét kilátszik az otromba politikai lóláb, az önkormányzat a Kék Pont után új fantomellenséget talált magának. 

2017. május 11.
ajánlom

Vermont állam legalizálta a kannabisz fogyasztását

canus.jpgEzzel a kilencedik azon amerikai államok sorában, amelyek teljesen legálissá tették a kannabisz rekreációs használatát.

2017. április 6.
ajánlom

LSD és más „csodaszerek” – recenzió Szummer Csaba könyvéről

198861h772at28.jpg

Szummer Csaba pszichológus, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója és a Multidiszciplináris Társaság a Pszichedelikumok Kutatásáért szervezet alapítója az eddigi legizgalmasabb magyar nyelvű művet jelentette meg a köznyelvben hallucinogén drogoknak nevezett anyagokról a HVG Könyvek gondozásában.

2017. március 16.
ajánlom

Schobert Norbi esete a drogliberalizációval

refeer.jpgEinstein szerint a világegyetem és az emberi ostobaság végtelen. Bár a világegyetem végtelenségében még ő sem volt biztos, az emberi butaság végtelenségéről nap mint nap újabb bizonyítékok kerülnek elő. Itt van például Schobert Norbi, akit ezúttal drogszakértőként ismerhetünk meg. 

2017. március 6.
ajánlom

2017: az elmozdulás éve a hazai drogpolitikában?

laby.jpgA jó hír, hogy az elmúlt évek legjelentősebb fejlesztései zaljanak a hazai addiktológiai ellátórendszerben. A rossz hír, hogy az EU-s fejlesztési pénzek stratégiai tervezés és szakmai egyeztetés hiányában nem mindig úgy és oda kerülnek elosztásra, ahogyan és ahová kellene.

2017. február 18.
ajánlom

A függőség agybetegségnek minősítése a társadalmi igazságtalanságot segíti elő

carlhart.jpgA nézet, miszerint a drogfüggőség az agy betegsége, a valóságtól elrugaszkodott, költséges és kirekesztő drogpolitikák fenntartásához járul hozzá, állítja Carl L. Hart, a new york-i Columbia Egyetem pszichiátria professzora.

2017. február 14.
ajánlom

Fentanil: olcsóbb és potensebb, mint a heroin

fentanyl.jpgBár a heroin visszaszorult a hazai drogpiacról, nyugtalanító hírek érkeznek olyan új ópioid dizájner drogok megjelenéséről, amelyek olcsóbbak és potensebbek a heroinnál.

2017. február 9.
ajánlom

Irtózás az ürességtől: filmkritika a Dizájnerenről

dizajneren.jpgBevallom, félve ültem be a Dizájneren című film vetítésére. Attól tartottam, hogy olyan lesz, mint ahogyan egyes cikkek tálalták a sajtóban: "vérben tocsogva órákig keresni a vénát" (444). Egy bulváros, szenzációhajhász, démonizáló tanmese az őrült drogosról. Hál' Istennek kellemesen csalódnom kellett. Ez egy tök jó film.

2017. január 26.
ajánlom

Leszokás a drogfüggőségről - ibogainnal

iboga.jpgEgy titokzatos afrikai növény segíthet a drogfüggőknek a leszokásban. Magyarországon azonban kábítószernek minősül. A Drogriporter mexikói partnereinek filmjéből többet is megtudhatsz a témáról! 

2016. december 9.
ajánlom

Jászberényi Sándor: Az élet legszebb éjszakája - ajánló

az_elet.jpgCigaretta. Whisky. Sör. Xanax. Ópium. Szex. Jászberényi Sándor könyvének hőse, Maros Dániel újságíró állandó kísérőtársai a zűrzavaros Közel-Keleten, ahová a zűrzavaros magánélete elől menekült, hogy haditudósítóként tegye kockára az életét. A Közel-Kelet itt nem holmi 1001 éjszakás, délibábos mesevilág, és Maros sem éppen egy pozitív mesehős.

2016. december 6.
ajánlom

A varázsgomba mint antidepresszáns?

psychedelics-as-antidepressants-hun.jpgBizonyos pszichedelikumok, beleértve az egyes gombafajokban található hatóanyagot, a pszilocibint, hasznosak lehetnek depresszió kezelésére.

2016. november 9.
ajánlom

Kalifornia legalizálta a kannabiszt

votecannabis.jpgAz amerikai elnökválasztással párhuzamosan a választók 9 államban szavaztak a kannabisszal kapcsolatos jogszabályok reformjáról, és mindössze egyben utasították el a reformot.

2016. november 2.
ajánlom

Nincs felépülés tűcsere nélkül

nsp.jpgMiközben a legújabb adatok szerint tovább nőtt a hepatitis C fertőzések száma, Rétvári államtitkár a parlamentben kijelentette, hogy a kormány "szakított" a tűcserével - azzal a programmal, ami a nemzetközi szakirodalom szerint egyedül képes a járvány megállítására. Azzal takarózik, hogy a kormány az ártalomcsökkentés helyett a felépülést támogatja, ez az érv azonban teljesen hamis. Olvass tovább, hogy megtudd, miért! 

2016. szeptember 5.
ajánlom

Akinek mindig az ember volt az első: búcsú Bayer Istvántól

bayer.jpg93 éves korában elhunyt Bayer István professzor, a hazai gyógyszerésztudomány és drogpolitika doyen-je, az ENSZ Kábítószerügyi Bizottságának volt elnöke, az Országos Gyógyszerészeti Intézet első igazgatója. Búcsúzunk.

2016. július 26.
ajánlom

Milyen a mai magyar drogszcéna?

bansk.jpgMilyen is a mai magyar drogszcéna? Ezt a kérdés sokszor teszik fel az újságírók. Egyesek csak arra kíváncsiak, hogy hányan is fogyasztanak illegális szereket Magyarországon - pedig ennek a számnak önmagában vajmi kevés jelentősége van. A többség ennél többre kíváncsi: milyenek is “a drogosok”, mit fogyasztanak, milyen az életük, milyen károkat okoz nekik a drogfogyasztás? Ahány szakembernek, aktivistának teszik fel ezt a kérdést, annyi választ fognak kapni. És ez nem feltétenül azért van, mert az egyik tudása, tapasztalata kevesebbet ér a másikénál, hanem mert más merítésből származik.

2016. július 23.
ajánlom

Ecstasy és víz: se túl sokat, se túl keveset!

ecstasy.jpgA BalatonSound fesztiválon meghalt egy lány. Pedig nem kellett volna meghalnia, ha tisztában van azzal, hogy a túl kevés vagy a túl sok víz jóval veszélyesebb, mint az Ecstasy maga. Kevesebb víz és egy kis sós ropi megmenthette volna az életét.

2016. június 30.
ajánlom

Büszkeség és balítélet: lehet-e kirekesztő a Pride?


13566050_10153890190229858_1735871494_n.jpg
A Pride mozgalom elvileg az önrendelkezés támogatásáért és a kirekesztés ellen küzd - de a Budapest Pride szervezői idén letiltottak egy beszélgetést, ahol többek között LMBTQ szexmunkások mondhatták volna el, hogyan élik meg a kirekesztést a mindennapokban. Lehet-e a Pride kirekesztő?

2016. június 17.
ajánlom

Dizájner drogok és hátrányos helyzetű települések: az időzített bomba

followdreams.jpg
Egy új kutatás szerint a dizájner drogok, különösen a herbálként árult szintifű már népszerűbb a hátrányos helyzetű településeken, mint maga a természetes marihuána. Időzített bombán ülünk.