"Minden komplex kérdésre van egy egyszerű válasz, és ez a válasz rossz."

Folyékony marihuána a nyelv alá

2013. február 14. - Drogriporter

resized_sativexspray.jpgBár az Egyesült Államokban egyre több államban legalizálják a marihuána gyógyászati célú felhasználását, itt K-Európában még mindig börtönnel fenyegetik azt, aki bármilyen célból rágyújt egy spanglira. Van ugyanakkor egy olyan gyógyászati termék, ami gyakorlatilag folyékony marihuánát tartalmaz, és esélyes, hogy nálunk is hamarosan törzskönyvezni fogják.

Tegnap küldte meg a Belügyminisztériumnak a Sativex nevű spray-ről szóló javaslatait a brit kormány drogügyi tanácsadó szerve (ACMD), amely szerint a gyógyszer alacsony visszaélési potenciállal rendelkezik, ezért nem indokolt a kábítószernek minősülő gyógyszerekre alkalmazott szigorúbb szabályozása. A gyógyszer a tudományos vizsgálatok szerint hatékonyan alkalmazható a sclerosis multiplexben szenvedő betegek izomgörcseinek csillapítására. Ez azért is különösen érdekes, mivel a Sativex nem mást tartalmaz, mint folyékony marihuánát – a kannabisz növényből kinyert koncentrátumot, amelyet szublingvális (nyelv alá juttatandó) spray formájában forgalmaz a Bayer gyógyszercég.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy ha a folyékony marihuána spray biztonsággal alkalmazható, mint gyógyszer, és alacsony visszaélési potenciállal rendelkezik, akkor ugyan mi indokolja, hogy maga a kannabisz növény továbbra is azon kábítószerek listájához tartozik, amelyek magas visszaélési potenciállal rendelkeznek és nincs ismert gyógyászati alkalmazásuk?

Mondhatják erre egyesek azt, hogy a kannabisz növényt elszívva fogyasztják, és ezáltal a páciensek károsíthatják a tüdejüket. Ez az érv azonban két okból is sántít. Egyrészt a kannabisz növényt sem kizárólag szívás útján lehet fogyasztani, hanem különféle szilárd és folyékony formában, esetleg az új vaporizátor technológiák segítségével elpárologtatva, minimális káros hatást gyakorolva a légzőszervekre. Másrészt pedig az eddigi tudományos vizsgálatok szerint a marihuána szívása a dohányzással ellentétben nem okoz sem tüdőrákot, sem tüdőtágulást. Ellenben ígéretes, bár még preklinikai fázisban lévő kísérletek szerint a kannabinoidok akár a rákellenes gyógyászatban is alkalmazhatóak lesznek.

3a8314fez139b914fe74z7f63_178_178.jpgMár azoknak a pácienseknek is találtak megodlást, akiknek azzal van gondja, hogy a fűtől be lehet tépni – olyan alacsony THC tartalmú és magas CBD tartalmú marihuánát nemesítettek, amely úgy biztosítja a görcsoldó hatásokat, hogy közben a fogyasztó nem érez betépettséget. Egyre kevesebb érv van a marihuána mint gyógyszer használata ellen, és egyre több mellette - különösen egy olyan világban, ahol nagy szükség van a hagyományos, gyakran számos mellékhatással rendelkező fájdalomcsillapítók alternatíváira.  

A bejegyzés trackback címe:

https://drogriporter.blog.hu/api/trackback/id/tr725079962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.