"Minden komplex kérdésre van egy egyszerű válasz, és ez a válasz rossz."

Uruguay nemzeti kenderboltokat nyit

2013. július 11. - Drogriporter


kenderblt1.jpg2013. július negyedikén az uruguay-i parlament drogfüggőségekkel foglalkozó bizottsága jóváhagyta a kormány által javasolt törvényjavaslatot, ami legális keretek között szabályozná a marihuána termesztését, forgalmazását és fogyasztását. José Mujica elnök kormányának reményei szerint az új szabályozás gátat vet a feketepiacnak és az abból meggazdagodó szervezett bűnözésnek, és képessé teszi az államot a kereslet és kínálat ellenőrzésére. “Az igazi problémát nem a marihuána jelenti, hanem a drogkereskedők,” jelentette ki Mujica elnök, utalva ezzel arra, hogy a marihuána illegális mivolta okozza annak legtöbb ártalmát. 

Amennyiben hatályba lép, a törvény speciális üzletek – úgymond nemzeti kender-trafikok - hálózatát hozza létre, amelyek az államtól kapják engedélyüket (persze valószínűleg nem az itthoni trafikmutyi-módszerrel). Ezekben a boltokban a felnőtt polgárok havi 30 gramm kannabiszt vásárolhatnak fejenként. A boltokat szintén államilag ellenőrzött ültetvényesek látnák el marihuánával. Lehetővé válik ezenkívül az otthoni kender-termesztés is, amennyiben nem haladja meg a 6 növényt (illetve 440 gramm leszüretelt kannabiszt) évente.

Bár a törvényjavaslat kezdetben feszültséget okozott a kormánykoalícióban, a kormányzó pártoknak végül sikerült megállapodásra jutniuk. “Tekintve a politikai erők közötti megegyzést azt hiszem, nyugodtan kijelenthetem, hogy a törvény zöld utat kapott a parlament végleges jóváhagyására,” nyilatkozta Julio Bango szocialista képviselő, akinek a nevéhez többek között az azonos neműek házasságát legalizáló törvényjavaslat is kapcsolódik. A törvényjavaslat várhatóan augusztusban vagy szeptemberben kerül megszavazásra.

4665108w1-670x223-1373355843.jpg

Eközben az uruguay-i kormány hadat üzent a dohánycégeknek. 2006-ban Uruguay volt az első latin-amerikai ország, amely megtiltotta a zárt nyilvános közterületeken a dohányzást, és a dohánytermékek reklámozásának teljes tilalmát kívánják bevezetni. A Philipp Morris cég beperelte a kormányt, amiért az arra kötelezte, hogy termékei felületének 80%-át dohányellenes hirdetésekkel töltse ki. A svájci székhelyű cég szerint ez jelentős gazdasági kárt okozott neki, és ellentétes a Svájc és Uruguay közötti bilaterális gazdasági együttműködési szerződéssel is. Az uruguay-i kormány szerint ugyanakkor ebben az esetben az egészséghez fűződő, nemzetközi egyezmények által garantált jog felülírja a szerződést. 

Végső soron a kormány mindkét drog – a kannabisz és a dohány – esetében ugyanarra törekszik: egy államilag szabályozott legális piac kialakítására, ahol a reklámozás, a fiatalkorúaknak való árusítás tilos, de magát a fogyasztót nem büntetik. Kedves kormányunk, lehet tanulni az uruguay-iaktól, vezessük be mi is a nemzeti kenderboltokat! 

Persze mielőtt bevezetjük az új mechanizmust, el kell magyarázni ennek a csintalan Sándornak, hogy ne vásároljon fiatalkorúak részére marihuánát a nemzeti kenderboltokban... 

csintalankodas.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://drogriporter.blog.hu/api/trackback/id/tr605400075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.