"Minden komplex kérdésre van egy egyszerű válasz, és ez a válasz rossz."

Okozhat-e halált a fűszívás

2014. február 27. - kardostamas

Az egyik leggyakrabban hangoztatott érv a marihuána biztonságossága mellett, hogy használatának több évezrede alatt egyetlen halálesethez vezetett közvetlenül. Ezt a tézist kívánják most felülírni a Düsseldorfi Egyetemi Klinika igazságügyi orvosai, akik tanulmányukban két olyan halálesetről is beszámolnak, melyeket álláspontjuk szerint csakis a marihuána fogyasztása okozhatott. Vajon felülírhatja-e két esettanulmány az eddigi tudásunkat az egyik legbiztonságosabbnak tartott természetes drogról, amit milliók fogyasztanak napi szinten világszerte?

ezgif-save.gif

 

Jelenlegi ismereteink szerint a halálos adag THC elfogyasztása gyakorlatilag lehetetlen. Mitch Earleywine pszichológus, a New York Állami Egyetem professzora a következőképpen a halálos dózis becsléséről a Marihuána: a tudomány álláspontja című könyvében:
A halálos adag megbecsülése bármely drog esetében elég hátborzongató állatkísérletek segítségével történik. Az állatok különböző csoportjai különböző nagyságú adagokat kapnak, míg a szer valamelyik csoport felét meg nem öli. Azt az adagot, amely az állatok 50%-ára halálos, a tudósok LD50-ként (letális dózis) emlegetik. Ezen adatok alapján aztán a kutatók kikövetkeztetik az emberre halálos adag mennyiségét. A THC esetében ez az LD50 125 mg-ot jelentene a testsúly minden egyes kilogrammjára (Nahas, 1986), azaz egy 73 kilós embernek 9125 mg THC-t kellene bevennie ahhoz, hogy 50% eséllyel elhalálozzon. Egy átlagos marihuánás cigaretta egy grammot nyom, és durván 20 mg THC-t tartalmaz, vagyis ezek szerint körülbelül 450 joint elszívása lehet végzetes. Továbbá, a THC-nak legalább 50%-a semlegesítődik vagy megy kárba az égési folyamatban az elszálló füsttel. Ezt a veszteséget is beleszámítva a halálos adag inkább 900 jointnak felelne meg (Doweiko, 1999). 900 joint körülbelül 1 kilogrammot nyom. Bár a tapasztalt fogyasztók sokat mesélnek a túlzott fogyasztásról, ez a mennyiség százszorosan meghaladja a legerősebb fogyasztók által átlagosan elszívott mennyiséget is.
 


A kannabisz halálos dózisát új megvilágításba helyező tudósok híre érdekes módon eddig elkerülte a magyar sajtót: az MNO ugyan nem mulasztotta el a politikai tőkekovácsolás lehetőségét, de rajtuk kívül csak a HVG-n találhatunk egy szűkszavú beszámolót, mely úgy fogalmaz, hogy az említett düsseldorfi orvosoknak „sikerült először a világon bebizonyítania, hogy két halálesetet is a marihuánafogyasztásra vezethető vissza”. Ennyire azonban még a kérdéses orvosok sem bíznak tézisük megdönthetetlenségében és nem titkolják, hogy a kutatásuk több kérdést is fölvet.

A tanulmányból kiderül, hogy a két áldozat egyike korábban többféle szerfüggőséggel küzdött (alkohol, amfetamin, kokain), melyek külön-külön is felelősek lehetnek a szívműködési rendellenességek kialakulásáért. Még meglepőbb, hogy az áldozatokon végzett drogteszt a kannabiszon kívül minden drogra negatív lett, leszámítva a nikotint és a koffeint. Mit ad Isten, mindkét szer használata szívrendellenességhez vezethet! Ezek után nem meglepő, hogy a tanulmány összegzésében az orvosok nem állítják, csupán „feltételezik, hogy a két fiatalember halált okozó szívritmuszavarát a kannabisz szívása okozta, de feltételezésük nem zárja ki, az erre hajlamosító szív- és érrendszeri tényezők közrejátszását”.
 

cnnadeath.jpg

Az orvostársadalom szintén komoly kételyekkel fogadja a kutatómunka következtetéseit. A hannoveri székhelyű Drogokat és Függőségeket Felügyelő Német Egyesület (FDR) szerint a tanulmány egyrészt nem segít abban, hogy a kannabisz veszélyeiről informáljon – lévén egészen kivételes esetekre hívja fel a figyelmet – másrészt figyelmeztet, hogy "az orvostudomány jelenlegi állása szerint a kannabisz használata nem bénítja sem a légzést, sem a szívműködést.” Jost Leune, a szervezet vezetője hozzátette, hogy „a kannabisszal összefüggésbe hozható halálozások jellemzően olyan balesetek, melyeket nem maga a szer, hanem használatának körülményei okoznak”. Leune szerint a tanulmány szerzői eltúlozzák a kannabisz veszélyeit, amely kevésbé ártalmas, mint a dohányzás vagy az alkoholivás. Michael Tsokos, a Berlini Charité Egyetem törvényszéki orvosszakértője az ok-okozatiság egyértelmű jelenlétét hiányolja. Állítása szerint a két haláleset oka nem világos, így nem tudhatjuk, hogy kannabisz fogyasztása szerepet játszott-e a halálos szívritmuszavar kialakulásában.

A kutatást végző egyik orvos, Benno Hartung azonban azzal védekezik, hogy a toxikológiai vizsgálatokkal kizárták a halálozás egyéb okait, például a májbetegséget, vagy az alkoholfogyasztást. Azt Hartung is elismeri, hogy nagyon ritka esetekről van szó, de meggyőződése szerint a marihuána mindkét esetben hirtelen változtatta meg a szívverést és ez vezetett a halálhoz. Az orvos bízik benne, hogy példájuk nyomán további kutatások születnek, amelyek szintén a kannabisz halálozásokban játszott szerepét vizsgálják. Hartung mindezt azért is tartja fontosnak, mert a gyógyászati marihuána programoknak köszönhetően egyre több országban írhatnak fel az orvosok kannabiszt fájdalomcsillapításra.

Sok milliárd használat után kevéssé valószínű, hogy most derülne fény a kannabisz életveszélyes tulajdonságaira. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy az orvosok által felírható fájdalomcsillapítók – melyek helyett a kannabisz valóban alternatívát nyújthat – a világ legkockázatosabb szerei közé tartoznak, melyek nem csupán erős függőséget váltanak ki, de használatuk csak az USA-ban évente több mint 16000 túladagolásos halálesethez vezet. Kétségtelen, hogy az igazságügyi orvosok eredményei további kutatásokat indokolnak, de kérdéses, hogy mennyire felelősségteljes az orvosoktól a fájdalomcsillapításra használt kannabisz elleni kiállás, amelynek fogyasztása nem egy év, hanem évezredek alatt talán(!) két halálesethez vezetett!

Kardos Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://drogriporter.blog.hu/api/trackback/id/tr375835257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.