"Minden komplex kérdésre van egy egyszerű válasz, és ez a válasz rossz."

Negyedével csökkent a túladagolások száma a gyógyászati marihuánát legalizáló államokban

2014. augusztus 27. - Drogriporter

medicanweed.jpg
Az Egyesült Államokban minden nap 100 ember hal meg opiát alapú fájdalomcsillapító gyógyszerek túladagolása miatt. Lehet, hogy sok ember számára lenne egy kevésbé veszélyes alternatíva? 

A Journal of Medical Association című orvosi szaklapban publikált tanulmány megvizsgálta, hogyan alakult az opiát alapú fájdalomcsillapító gyógyszerek miatti túladagolások száma az Egyesült Államokban. A kutatók összehasonlították azoknak az államoknak az adatait, amelyek legálissá tették a kannabisz gyógyászati célú fogyasztását azokéval, amelyek nem. Az eredmények szerint a túladagolások száma 25 százalékkal csökkent azokban az államokban, ahol a gyógyászati kannabisz már legalább 10 éve legális, míg tovább növekedett azokban, ahol nem.

 A kutatók hangsúlyozzák, hogy az adatok nem elégségesek ok-okozati viszony megállapítására, azonban több mint valószínű, hogy van ilyen kapcsolat, hiszen a kannabisz gyakran szolgál a hagyományos fájdalomcsillapítók kiváltására. Egy 2009-es kutatás például 350 kannabiszt gyógyászati célból használó pácienst vizsgált, és arra a következtetésre jutott, hogy a páciensek háromnegyede valamilyen más fájdalomcsillapító gyógyszer kiváltására használja a kannabiszt. A kutatást replikálták több ezer más pácienssel, az eredmények ugyanezt mutatták. 

A Drogriporter filmje a halálos gyógyszertúladagolásokról

Mint ismeretes, az USA-ban jelenleg az egyik legnagyobb drogfogyasztással kapcsolatos probléma a gyógyszertúladagolások miatti halálesetek növekedése: jelenleg több ember hal meg emiatt, mint autóbalesetben. Míg azonban az opiát alapú gyógyszereknél igen nagy a túladagolás kockázata, a kannabisz túladagolásának egyetlen ismert halálos áldozat sincsen. Valószínűleg több kilogramm füvet kellene orálisan elfogyasztani ahhoz, hogy halált okozzon. A kannabisz nem tudja teljesen kiváltani az opiát alapú fájdalomcsillapítókat, a túladagolások visszaszorításához számos más változásra is szükség lenne, például a Naloxon széles körben való elérhetővé tételére. 

Sárosi Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://drogriporter.blog.hu/api/trackback/id/tr276640237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.