"Minden komplex kérdésre van egy egyszerű válasz, és ez a válasz rossz."

Az Elle magazin füves különszáma

2014. október 16. - kardostamas

ellepotissue.jpg

Tippek és beszámolók a kenderalapú kozmetikumoktól a szmóker anyukákon át az emlékezetes füvesparti rendezéséig

Míg nálunk minden társadalmi csoportnál erősebb a kábítószer-használók megbélyegzése, a fiataloknak is csak a negyede támogatja a kannabisz dekriminalizációját és a legalizációért folytatott aktivizmus elég ahhoz, hogy valakit az ország drogosának minősítsenek, addig az USA-ban a marihuána fogyasztóit érintő stigmák már egy jó évtizede kezdenek feledésbe merülni. A Variety magazin öt évvel ezelőtt beszámolt arról az amerikai televíziózásban megfigyelt eltolódásról, hogy a füvező szereplőket már nem elrettentésként, hanem vicces különcökként, a kreatív szakma tipikus képviselőiként, sikeres vagy éppen teljesen hétköznapi emberekként állítják be. Ezzel egy időben egy brit kampány pedig nemes egyszerűséggel buszok oldalán hirdette, hogy a „Kedves emberek drogoznak”, hogy szembeszálljon a droghasználókra irányuló sztereotípiákkal. 

A washingtoni és a coloradói legalizáció újabb lélektani határt tört át és olyan neves folyóiratok csatlakoztak a legalizátorok táborához, mint a New York Times, valamint tudósok és közgazdászok is a drogháború befejezésére szólítanak fel. Az eltolódás a szórakoztató magazinokban is megfigyelhető, de az olvasót mindig érhetik meglepetések.

Elle_PotIssueHeader_v8.jpg

Múlt héten az egyik legnépszerűbb női lap, a New Yorki székhelyű Elle magazin jelentkezett egy füves különszámmal. Indoklásuk szerint azok után, hogy 2 állam engedélyezte, 18 pedig dekriminalizálta a kannabisz fogyasztását, a füvezés annyira mindennapossá és elfogadottá vált, hogy nem lehet a jelenség mellett elmenni és ideje a marihuána és a nők viszonyáról is beszélni. A szerkesztőség bízik benne, hogy írásaik új ismereteket nyújtanak, gondolatébresztőnek és mindenek fölött szórakoztatónak bizonyulnak majd. Nos, a stíluson belül a cikkek sokoldalúságára és nívójára valóban nem lehet panasz.

elle-00-weed-facial-a637LM-blog.jpg

A női magazin többek között cikket szentelt a fűipar 13 legkiemelkedőbb női szereplőjének, ír a füvező anyukákról, többüket megszólítva, hogy eltérő szemszögekből láthassuk a marihuána szerepét egy anya életében, interjút közöl egy népszerű, füvezéssel átszőtt webes sorozat színésznőjével, aki elmeséli saját történetét a kannabisszal és felelősségteljes fogyasztásra int. Női magazinként nem maradhat ki a kender előfordulása a divatban, a szépségápolásban, a kozmetikai cikkekben ,a gasztronómiában, a közösségi médiában és természetesen a híres fűfogyasztó sztárok is terítékre kerülnek.

A legbelemenősebb mind közül kétségkívül az az írás, amely a felejthetetlen kannabisz parti előkészületeinek és levezénylésének praktikáit ismerteti. A tanácsok egyaránt kitérnek a vendégek érzékeinek audiovizuális, illatokon és ízeken keresztüli kényeztetésére, a betépve játszható szórakoztató és elgondolkodtató játékokra, de találhatunk tippeket a körültekintő fogyasztásra is, például kannabiszos ételek esetén a megfelelő dózis választására és az alkohol kerülésére. Ugyanakkor néhány ártalomcsökkentő tanácsot is kapunk, például arra az esetre, ha valaki a szándékoltnál nagyobb mennyiséget fogyaszt, sőt, a teljes kényelem érdekében még a szemcsepp biztosítása is említésre kerül. Kíváncsian várjuk, hogy mikor olvashatunk hasonló összeállítást bármely hazai magazinban.

Kardos Tamás
Képek: Elle.com

A bejegyzés trackback címe:

https://drogriporter.blog.hu/api/trackback/id/tr286798773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.