"Minden komplex kérdésre van egy egyszerű válasz, és ez a válasz rossz."

New York: 25 grammig csak helyszíni bírság jár a fűért

2014. november 11. - Drogriporter

img_7638.jpgA new york-i városvezetés már felismerte azt, amit a magyar kormány még nem kapisgál: totál értelmetlen a fűfogyasztók rendőrségi vegzálása.

William Bratton, New York rendőrkapitánya tegnap egy zacskónyi oregánóval mutatta be a sajtótájékoztatón, hogy mennyi is 25 gramm fű. Ez lesz ezután az a mennyiség, amennyit bárki magánál tarthat anélkül, hogy bebörtönzéssel kellene szembenéznie – az eljáró rendőr ugyanis csak helyszíni bírságot szabhat ki érte. A döntésre Bill de Blasio polgármester választási ígéretének megfelelően került sor, aki az etnikai kisebbségekhez tartozó new york-i közösségek és a rendőrség közötti viszony javulását reméli a lépéstől. A csekély mennyiségű marihuána miatti rendőrségi eljárásokat ugyanis a hatóságok gyakran a színesbőrűek vegzálására használták, akik a statisztikák szerint jóval nagyobb arányban kerültek börtönbe fű miatt, mint a fehérek.

A jövőben a csekély mennyiségű kannabisz birtoklása gyakorlatilag a nyilvános vizeléssel egy kategóriába kerül át. Az elkövetőt nem állítják elő a rendőrségre, nem vesznek tőle ujjlenyomatot, nem kerül a bűnügyi nyilvántartásba. “25 gramm kevesebb, mint egy uncia, egy szendvicses zacskó felét sem tölti ki,” mondta a sajtónak a rendőrkapitány. “Az utcai értéke 300 dollár körül van.” A nyilvános fűszíváson kapott emberekre azonban továbbra is előállítás vár, figyelmeztetett, és azokra is, akik nem tudják igazolni magukat. A bírság összege első alkalommal 100 dollár, második alkalommal 250 dollár.

NY-DH634_NYPOT_9U_20141110185412.jpg

New Yorkban a fű miatti előállítások száma a 90-es években drasztikusan nőni kezdett, de 2011 óta jelentősen csökkent. Ekkor ugyanis a rendőröket arra utasították, hogy ne intézkedjenek azon fogyasztókkal szemben, akik nem nyilvánosan hódolnak szenvedélyüknek. 2011-ben még 52 ezer embert, 2013-ban már csupán 30 ezer embert állítottak elő fű miatt. “A tény, hogy kevesebb szükségtelen előállításra kerül sor, New York színes lakosságának, de különösen a színes fiataloknak használ,” jelentette ki a polgármester. A mostani lépés igazodik ahhoz a trendhez, aminek részeként a fűtilalom egyre inkább visszaszorul: idén három új állam döntött úgy, hogy legalizálja a fűpiacot.    

Sárosi Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://drogriporter.blog.hu/api/trackback/id/tr706886969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.